czwartek, 30 maja 2013

ProBody - moja opinia ;)

Witajcie :)

Zanim przejdę do recenzji to na wstępie muszę powiedzieć, że w najbliższym czasie posty będą ukazywały się bardzo rzadko. Jest to spowodowane zbliżającą się obroną i szeregiem przygotowań do niej, nauką  zagadnień oraz innymi problemami. Mam nadzieję, że wszystko się poukłada i szczęśliwie skończy a ja będę do Was mogła wrócić ze zdwojoną siłą za 2 tygodnie :)

A teraz przechodzę do recenzji. Otrzymałam ostatnio od firmy ProBody pyszny chlebek, który został spałaszowany z prędkością światła i dzisiaj przyszedł czas na jego opinię ;)




Na początek trochę informacji zaczerpniętych ze strony producenta:

ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o obniżonej zawartości węglowodanów. Ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami

- ProBody zawiera około 90% mniej węglowodanów i około 300% więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów  żywienia.
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!

Skład ProBody, czyli formuła Low Carb bez tajemnic!

Własności odżywcze ProBody wynikają z innowacyjnej receptury w skład której wchodzi m.in.:

    - białko pszenne, mąka sojowa, śruta sojowa,
    - składniki pełnoziarniste: pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, zakwas z pełnego ziarna pszenicy orkisz, 
    - nasiona: siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona słonecznika, sezam,
    - błonnik jabłkowy, otręby pszenne.

ProBody to idealny produkt dla diabetyków – dzięki jego właściwościom (niska zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny) oraz wspaniałemu smakowi i parametrom organoleptycznym może być włączony do codziennej diety cukrzyków.

Co zyskujesz jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym?


   - Znajomość wartości IG produktów żywnościowych może być pomocna dla osób chorych na cukrzycę, które muszą kontrolować swój poziom cukru we krwi.
  -  Żywność o niskim IG może zwiększać wytrzymałość organizmu a żywność i napoje o wysokim IG pomagają uzupełniać zapasy glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym
  -  Znajomość IG może być przydatna w walce z otyłością. Sugeruje się bowiem, że dieta o niskim IG, poprzez zwiększanie uczucia sytości, może pomóc ludziom w utracie masy ciała

Co sądzę ja?

Do spróbowania dostałam 2 bochenki chleba - jeden kwadratowy a drugi okrągły.
Są one bardzo ziarniste. Jeszcze w żadnym chlebie nie znalazłam tylu ziaren, których tutaj producent nie szczędzi. Znajdują się one zarówno w środku jak i na pysznie chrupiącej skórce.
Nie są suche lecz wilgotne i miękkie oraz odpowiednio wypieczone dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach.
Przyznam szczerze, że pomimo tego iż wolę jeść ciemne chleby to zazwyczaj ich smak mi nie pasował, często było czuć goryczkę. W tym przypadku tak nie jest, ponieważ smak jest wyborny.
Chleb jest lekki ale i bardzo sycący.



Szkoda, że w Opolu nie można go dostać, ponieważ z pewnością stałby się moim częstym gościem w kuchni :)
Tutaj możecie sprawdzić jego dostępność.

 

12 komentarzy:

Dziękuję wszystkim za każdy komentarz :)

Jeśli spodobał Ci się mój blog - zaobserwuj.
Z pewnością będzie mi bardzo miło :)